GWhobby.net

Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

GWHobby sluit binnenkort. De komende weken zullen de subfora verdwijnen.

Pagina's: [1]

Auteur Topic: Legers voor Middle-earth 2019  (gelezen 4900 keer)

Arabog

  • Moderator
  • Hero Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Berichten: 3718
Legers voor Middle-earth 2019
« Gepost op: mei 12, 2019, 03:41:39 pm »

Overzicht alle legers Middle-earth

Vorig jaar 2018 zijn de nieuwe army boeken uitgekomen en dit jaar nog Gondor of War.
Tijd om eens alle legers weer eens op een rij te zetten met hun bijzonderheden.

Warbands uit diverse gebieden samen in een leger is wel weer aangepast ten op zichte van Hobbit regels. Word nu gewerkt met een matrix waarin word aangegeven welke legers historisch bij elkaar passen, welke bij elkaar zouden passen en welke totaal niet. Je mag wel alles bij elkaar in een leger zetten maar dan verlies je soms army bonus of andere voordelen.
Word gewerkt met Warband. Een Warband is een groep modellen of een enkel model wat uit een gebied komt. Leider is meestal een held maar er zijn ok uitzonderingen. Warband kan bestaan uit een enkel model( bv Shelob) , Warband onder leiding van minor hero mag 6 warriors, warband met normale captains 12 warriors,  Genaamde helden kunnen soms 15 of 18 warriors in hun Warband. en er zijn army bonussen die het bij sommige helden nog vergroten naar 24.

Armies of Lord of the rings.
Komt nu eerst een lijst met alle legers die staan in het Armybook the lord of the rings. uitgebracht in 2018. Hierin staan de meeste modellen die vanaf 2001 zijn uitgebracht door Games workshop en die betrekking hebben op de films:
The Fellowship of the ring (2001)
The two towers(2002)
The Return of the king(2003)

De goede legers uit Lord of the rings army book

The Fellowship Het reisgenootschap van de 4 hobbits, Aragorn, Gandalf the grey, Gimli, Legolas en Boromir. Krijgt als armybonus zolang Frodo leeft dat ze Fearless zijn en niet broken raken
Is altijd een Warband op zich zelf. Kan maar met 3 Andere gebieden een historische leger vormen omdat het al snel Gandalf en Boromir verliest tijdens hun tocht. Bill the pony en Sméagol mogen er nog wel als extra bij

The Shire Hobbit en hun gevecht om Bree en omstreken. Onderscheid tussen gevechten voor de grote oorlogen en eindgevecht tegen Saruman en Ruffians. Fordo, Sam, Pippin en merry alleen als ze zijn teruggekeerd na hun gevechten. Kunnen historisch alleen samen met de Rangers.Gandalf en Dunedain mogen er alleen bij als je dan niet de 4 bekende Hobbits neemt.

The Rangers De overgebleven zwervers van het ooit zo trotste Arnor  Rangers of the North en Dunedain onder leiding van Halbarad, Aragorn of zijn pa. Mogen samen met the Shire en met de doden.

Numenor Het oude rijk tijdens de tweede Era. Van het eiland Numenor vertrokken en gevochten op Midden-aarde om hun koning Elendil te verliezen tijdens de Battle of the last alliance.
Mogen vanwege die grote slag tegen Sauron nu samen met Rivendell volgens de Matrix.
Elendil zijn profiel is wel sterk verbeterd deze versie, Master forged hand and a half sword maakt hem sterk en hij heeft extra regel om magie te weerstaan. Je komt dit leger daarom nu elk toernooi wel tegen.

Minas tirith Het leger uit de stad van de 7 lagen. De hoofdstad van het Gondor rijk tijdens de derde Era. Van de tijd dat er nog koningen waren tot en met de terugkeer van Aragorn King Elessar. .
Veel keus aan helden en troepen. Vormt historische bondgenootschappen met Rohan, the Fiefdoms en the doden.

The Fiefdoms De legers uit de gebieden onder Gondor. Deze troepen komen Minas tirith te hulp tijdens de slag om the Pellenor. Niet zichtbaar in film maar zeer belangrijk in boek return of the king. Dol Amroth, Lossarnach, Lamedon Morthond zijn namen van de gebieden. Army bonus is dat de special rules voor alle modellen kunnen tellen. Imrahil kan binnen 6" van Forlong en Angbor dus Fearless worden, alle 1 om te verwonden re-rollen en hij heeft eigen banner.

The Dead of Dunharrow De doden. laat ze met rust..  Kan alleen samen met anderen als Aragorn ze roept. Is nog wel een held bijgekomen met Gondor at war

Arnor Het oude koninkrijk wat nog een tijd vecht tegen de kwade troepen in het noorden van het mensenrijk. Hobbits proberen nog te helpen door wat boogschutters te sturen. Arvedui is de koning die verder niet veel keus heeft aan troepen en tuigen. De laatste troepen zijn wel heel moedig om hun laatste koning te beschermen. Ze halen als army bonus alle courage testen binnen 6" van hem. Omdat het een afgezonderd gebied is kunnen ze maar met weinig anderen samen vechten.

Rohan Het gebied wat de paardenmensen uit het noorden kregen als beloning toen ze Gondor hielpen in een oude strijd. Eorl the young was de eerste koning en de lijn eindigt bij Koning Theoden. Theoden is in deze editie op zijn volle kracht zolang Grima niet in de buurt is en inspireert zijn troepen door ze extra fightvalue oa te geven. Werd Theoden tijden niet gebruikt hij is nu weer een must als je met Rohan speelt. Verder vooral de ruiters die dit nu een sterk leger maken.

Wildmen of Druadan De wozen die diep verstopt in de afgelegen bossen een klein zelfstandig volkje zijn. Ze heben aan alles een hekel maar haten orc, goblin en uruk hai nog het meest. daarom helpen ze Rohan ongezien richten the pellenorfields te trekken. Warband zonder leider kan je zo bij Rohan neerzetten. Maar omdat stalk unseen regel verandert is toch riskant. Ze zijn toch eerder zichtbaar dan in de oudere regels. Verstoppen achter modellen telt niet mee voor stalk unseen meer.

Rivendell De Hoge elfen die vechten tegen het kwaad. Hoge Elfen zijn ooit naar Midden aarde gekomen om te vechten tegen Morgoth. Hun leiders hebben daarom nu in deze editie nog een extra  special rule erbij: Lord of the west. geeft ze extra re-rolls. Dit Rivendell bevat alle hoge elfen en niet alleen die in Rivendell verstopt zaten aan het einde van de derde Era. Cirdan van de grijze Havens en ook Gil-Galad vallen onder Rivendell. Rivendell kan dus zo met veel andere gebieden vechten. wel wat regels om kinderen van Elrond gescheiden te houden van Battle of last alliance omdat ze daar niet aan meedoen.

Lothlorien Niet alle elfen gingen ooit naar het westen. Gedeelte bleef in de bossen van Lothlorien. Ze kozen later wel Galadriel en Celeborn als hun Leiders. die kwamen wel uit het westen. Vrouwendiscriminatie deden ze wel aan want Galadriel kreeg niet titel lord of the west. Haar man wel terwijl Galadriel toch wel uit een van de voornaamste elfen families komt. Hier hebben ze naar de Gladhrim warriors nu ook de plastic Wood elfs bijgezet en ook Sentinels. Ze vechten niet veel buiten hun bos en alleen Haldir heeft nog regel om Aragorn en Theoden. Voor het gedeelte dat in de film Helm Deep hielp.
Galadriel is er in 2 versies, hier is ze de witte dame die vooral het moet hebben van magie. De andere vechtversie valt onder the white council.

Fangorn De Enten. De oude bomen ooit geplant door een valar. Met speciale regel  bludgeon  kunnen ze model oppakken en ermee rondslaan om meer doelen te raken.

The misty mountains[/u] de adelaars. Puur Gwaihir en great eagle. zeer sterk als ze al vliegend aanvallen.

The kingdom of Kazad-dum vervolgens weer te splitsen in 2 aparte Dwergen legers:
-Kazad-dum leger onder leiding van Durin wat het zeer oude dwergenleger.
-Moria het veel jongere leger onder leiding van Balin dat Moria veroverde maar waarvan niets meer werd vernomen totdat het reisgenootschap de doden tegenkomt in Moria.
Beide legers zijn koppig en werken niet vaak samen met anderen. Hoge defence troepen maar wel traag lopen is hun vechttechniek. Ze mogen wel als army bonus alle enen re-rollen in close combat. Wat ik volgens mij al paar keer vergeten bij tijdens toernooi.

Wanderers in the Wild nog wat losse zwervers die los over midden aarde zwerven of puur in eigen gebied bleven.
Murin en Drar. 2 dwergen waarvan een graag vecht en ander graag schiet.
Tom Bombadil en Goldberry. de twee zeer oude ????? die met magie nog supersterk zijn maar niet kunnen verwonden omdat ze alles liefhebben. ze genezen en beschermen vooral. ze hebben nu geen onbeperkte will meer. ze zijn nu ook van het bord te spelen.

De slechte Legers uit armyboek Lord of the rings.

Barad-dur The dark Lord Sauron neemt hier het commando. Het orc leger onder leiding van de grote baas zelf. Alleen witch king en Shelob hebben nog een naam, rest is nog zonder naam in dit leger. Alles draait om Sauron, ook de army bonus. Kan ook alleen samen met andere slechte gebieden als ze ooit samen met Sauron gevochten hebben. Eind 2de Era dus.

Angmar Het Geesten leger uit het oude gebied Angmar wat Arnor bevocht en overwon. Witch king heeft lang verstopt gezeten na het verlies van Sauron tijdens the battle of the last alliance. Vanuit hier begon hij weer te vechten en hier vond hij oude slechte geesten om met hem op te trekken. Zelfs orc worden al angstaanjagend als ze in buurt van geesten zijn. Gulavhar en steen trollen onder leiding van Buhrdur horen ook bij dit leger.

Mordor Het leger aan het eind van de derde Era. Alle Ringgeesten hebben nu hun eigen naam en speciale regel. Gothmog is de orc die de legers uit Mordor aanvoert in de strijd naar Minas tirith. Mouth of Saurin de leider die de black gate verdedigt.  Shagrat en Gorbag strijden onderling over heerschappij van Cirith Ungol. kunnen met alles samen wat het oog bij elkaar brengt om MInas tirith te verslaan. Easterlings en haradrim.

Moria Het gebied onder de berg waar Dwergen te diep in hebben gegraven en waar oude bewoners waar hun weg vonden. Oude bewoners ooit gevlucht tijdens oude veldslagen tussen elfen en Morgoths legers. Balrog, draken en Goblins en meer van zulke wezens. Vergeet ook niet het oude meertje waar de wachter ligt te maffen. Moria goblins kunnen profiteren van hun grote aantallen om hun fightvalue te verhogen. Maar who cares als Balrog of Dragon al het meeste werk doen.

Isengard Build me a army worthy of Mordor. De woorden die Sauron via de palantir zei tegen Saruman. Palantir lag nog in Orthanc toen Saruman de sleutels kreeg van de oude numenorean toren. Ze dachten toen nog dat hij bij de goede tovenaars hoorde. Saruman gebruikte zijn magie en kennis om zelf een leger te bouwen om mensen uit te roeien.  zijn orc en mensen die hem hielpen creerden zijn Uruk-hai versie en kapten vele bomen om ijzer te smeden.
Zwaar bepantserde Uruk hai, mensen van Dunland die Rohan nooit geaccepteerd hebben. Vormen een groot leger met veel mogelijkheden.

The Easterlings De troepen die uit het oosten komen als het oog ze oproept. Amdur is hun leider en zwaar bepantserde mensen vormen de troepen.

Variags of Khand Mensen uit khand die de slechte troepen ondersteunen. Ook wel wagenrijders genoemd van wege hun chariots. Lage defence troepen die het van hun cavalry en chariot moeten hebben. Hun chariots Kunnen hoge impact hebben als ze chargen.

The Serpent horde De troepen van het zuiden die vandaar trekken richting MInas Tirith. Het gebeid is ooit wel onderdeel geweest van het grote rijk Numenor. Sauron heeft in een van z'n gedaantes het gebied en de mensen weer tot de slechten gemaakt. De Mumaks zijn de grote beesten in de leger. Grote olifanten met platform waar schutters op staan. Toch wel aardig wat troepen keus al blijft hun defence laag. Ze komen tenslotte uit de woestijn waar pantser niet te dragen is vanwege de hitte.

Far Harad Het nog verder gelegen zuidelijker gebied. waar vrij weinig van bekend is. Een king rijd op zijn kameel en geeft leiding over wat warriors raiders en Half troll. Ze hebben wel keus uit een mumak met speciale far harad commandant er dan op. Ze vechten alleen samen met the Serpent horde.

Corsairs of Umbar de zee lui die vanuit de zuidelijke havenstad Umbar met hun boten richting de grote slag gaan. Dalamyr is de vlootmeester. captains en bo'sun zijn leiders. Corsairs zijn gewend op schepen te vechten en zijn goede vechters maar licht bepantserd. Serpent horde is hun historische bondgenoodschap . Black numenoreans mogen er nu ook bij nu hun marshal als leider.

Sharkey's rogues  de mensen die Sharkey nog om zich heen heeft verzameld om de hobbits onder controle te houden. komt dit jaar nog uitbreiding van met genaamde ruffians. nu onbetaalbaar om compleet leger van te hebben. ook nergens mee te combineren.  alle andere legers zijn al zo goed als verslagen als Sharkey nog actief is in Bree.

Armies of the Hobbit
Komt nu een overzicht van de legers die staan in het hobbit Army book. Boek kwam uit in 2018.
Hobbit legers en modellen zijn uitgebracht naar aanleiding van de hobbit trilogie.
unexpected journey, desolation of Smaug en battle of the five armies.

Good armies uit Hobbit army book

Thorin company De 13 dwergen die samenkwamen in het hobbithol van Bilbo om de queste daar te bespreken. Ganadlaf en Bilbo maken de company compleet. Elk model heeft wel een speciale regel ergens voor. Hier zijn ze nog niet zwaar bepantserd. Zitten geen warriors in deze warband en modellen zijn wel aardig wat punten. lastig om toernooien mee te spelen.

Army of Thror Het Leger van Koning Thror dat Erebor verdedigt tegen elfen en de draak. Goede helden maar weinig keus aan Warriors , geen cavalry of siege weapon. Vind het zelf vreemd dat ze niet dwergen erbij hebben gezet die eerst wel uit Erebor kwamen. Iron guard, dwarf rangers etc. ook geen bogen of kruisbogen nu bij dit leger?

The Iron Hills Het Leger uit de ijzeren heuvels dat onder Leiding van Dain de dwergen hielp Erebor te verdedigen toen de elfen hun oude bezittingen terug wilden. Naar mijn smaak iets te veel gebasseerd op film. Dain is veel sterker dan zijn oude model en de Chariot en Ballista zijn veel sterker dan andere chariots en siege weapons. Warriors zijn wel veel punten dus Ballista en Dain moeten de slag zien te winnen.

Erebor Reclaimed De 13 ddwergen hebben Erebor bereikt en vinden het pantser in de schatkamers. aspeciale regels iets anders als bij Thorin's company. wel allemaal hun defence 1, 2 of 3 hoger. Modellen waren alleen uitgebracht in Resin.

Army of Lake town De Meester van Meerstad die zijn beperkte troepen aanvoert om belasting te heffen. Maar 3 genaamde helden en  geen bogen.

Survivors of Lake town Als Smaug wakker is geworden en Meerstad heeft verwoest met zijn vuur vluchten de bewoners weg. de overlevenden groeperen zich en vormen een burger militie. Bard is de aanvoerder van deze burgers. in combinatie met zijn 3 kinderen en alle regels die daarbij horen wel een zeer sterke held.(iedereen binnen 12" van hem 1 extra fight en hij telt als banner ) Bilbo zit ook verstopt in deze troepen.

Garrison of Dale Het oude leger dat Dale verdedigt voordat Smaug het verwoest. Cirion  is hun meester. ze zijn goed met pijlen. verder weinig keus.

Rivendell Hier herhalen ze zelfde stuk wat ook bij lord of the rings army boek staat. geen verschil.

Halls of Thranduil Het ontstaan van de elfen. Dit was het elfen volk wat het minst zin had om naar het westen te trekken en wat het dicht bij hun geboortestreek bleef. Hun leiders hadden ook geen verlangen van het mooie van het westen en bleven in hun oude wouden rondom Mirkwood.
Thranduil is hun leider en Legolas is zijn zoon. Thranduil is wel sterker en heeft diverse opties om hem nog sterker te maken. Alleen de oude sentinels zijn ook nog in de legerlijst opgenomen. Snap niet waarom de mirkwood rangers nog hun punten hebben nu ze de Elven cloak verzwakt hebben. 4 punten extra voor alleen knife fighters.

Radagast's Alliance Radagast, Beorn gwaihir en de giant Eagles als een groep.Radagast mag hierbij ook rijden op een adelaar. Dee groep komt vechten bij de battle of the five armies.

the Misty Mountains Puur de adelaars net als lord of the rings army book.

The white Council De groep Istari en voorname elfen die samen overleggen en vechten tegen het kwaad. Groep is vaak verandert door de jaren heen. Nu Saruman the white, Elrond, Galadriel (lady of light), Gandalf the grey, Radagast the brown, Glorfindel en Celeborn.
in andere edities waren ook wel Thranduil en Cirdan bij het overleg.

Wanderers of the Wild. Hier maar eentje die  gebroken door de ruines van Demsterwold dwaalt na gevangen te zijn. Thrain the broken. wel een apart geval omdat hij bij beide kanten kan. kan bij the white council en bij Dol guldur als historische ally.

Forces of evil

Azog's Legion Azofg die zijn troepen aanvoert in de slag om Erebor. Trollen, Ogre , war bats, goblins en Gundabad warriors en alles wat er dan rondloopt om tegen Erebor te vechten.
Azog rijd zelf op zijn witte warg en Zijn signal tower geeft de orders vanaf de ravenheuvels.
Veelzijdig leger maar geen bogen. Meer puur brute vechtkracht voro close combat.

Azog's Hunters de troepen van Azog rondom Dol Guldur. de jachttroepen die jagen op het dwergen en thorin's company. Fell warg en hun berijders.

Dark powers of Dol Guldur de Geesten die de ruines bevolken. The Necromancer die de doden oproept maar nog niet op volle sterkte is. De Nazgul nog vers uit hun oude graven. Het oude azog model is nu keeper of the dungeon hier en oude metalen castellans mogen er opk bij.

Dark Denizens of Mirkwood De wezens die in de bossen van mrikwood rondsluipen en zo het bos langzaam vergiftigen. Spider Queen, spinnen bats en fell warg.

Goblin Town The king under the mountain. groot log monster wat koning is over goblins als de dwergen als thorins company door de bergen reist. Massa goblins en dat is alles waar het om draait lijkt het.

the Trolls Bill, Bert en Tom. De 3 trollen die niet tegen daglicht kunnen en zo dom waren om te lang naar het kookverhaal van een hobbit te luisteren. Kampvuurtje mag er wel bij als army bonus. Mag je dan als banner gebruiken.

Desolater of the North Als laatste maar zeker niet de minste. Smaug die een compleet leger bijna is in zijn eentje. Geen speciale army regel omdat hij al sterk genoeg is. Zijn ook toernooien waar hij als enig model in een leger word meegenomen.

« Laatste verandering: maart 15, 2020, 02:33:07 pm door Arabog »
Gelogd
Pagina's: [1]