GWhobby.net

Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

GWHobby zoekt schrijvers voor de nieuwe Main Site. Lees alles in het subforum "Algemeen".

Pagina's: [1]

Auteur Topic: Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017  (gelezen 1180 keer)

ErikG

 • Full Member
 • ***
 • Offline Offline
 • Berichten: 116
Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017
« Gepost op: november 27, 2017, 09:23:46 am »

Onlangs hebben we een slag in de oorlog van de Spaanse Successie gespeeld. Frankrijk van Lodewijk XIV gesteund door Beierse bondgenoten vocht tegen de "Grand Alliance", in dit geval bestaande uit Engeland en Nederland die vochten om de macht van Lodewijk XIV in te perken die een mogelijke claim kon leggen op de Spaanse Europese en koloniale gebieden.Frankrijk stond onder leiding van Comte Sander de L'Heus, Porte-Coton ondersteund door Alexander Bouton, Marquis de Chamilly en versterkt met de Beierse troepen onder leiding van Joost Finck von Finckenstein.
De Grand Alliance werd geleid door de Nederlandse Generaal Erik van Nassau-Oudekerk (Erik).
ondersteund door Baron Abe van Hoorne en de Engelse troepen onder leiding van Alex Hamilton 1st Earl of Orkney.
Na een onbesliste slag die 6 maanden eerder bevochten was besloten de troepen van de Grand Alliance de aanval op te zoeken, een Nederlands/Brits leger trok diep de Franse gebieden in. Het leger stond onder leiding van de excentrieke Generaal Erik van Nassau-Oudekerk. Jarenlang had hij doorgebracht op de zolder van zijn ouderlijk huis maar met het uitbreken van de oorlog was hij toch aangemeld door zijn familieleden en middels een grote financiële bijdrage had hij nu de leiding over een volledig leger gekregen.Lodewijk IV moest deze dreiging afstoppen maar geen van zijn legerleiders was beschikbaar, hij riep zijn Porte-Coton bij zich met de vraag of deze zijn handen op een andere manier vuil wou maken. Sander draaide zijn handen nergens voor om en kreeg de leiding over een snel samengesteld leger. Om er zeker van te zijn dat zijn geliefde Sander weer terug zou komen kreeg hij zelfs een divisie garde mee. Tevens zou hij spoedig versterkt worden door een leger van Beierse bondgenoten, deze stonden onder leiding van Joost Finck von Finckenstein. De Frans/Beierse troepen trokken in een rechte lijn richting de geallieerde troepen en zonder teveel manouvreerwerk van beide kanten troffen de legers elkaar op een open vlakte.

Op de geallieerde linkerflank werd Abe geplaatst, hij kreeg de cavalerie en artillerie onder zich, in het centrum werd de Nederlandse infanterie van Erik geplaatst en de Engelse bondgenoten werden op de rechterflank geplaatst.
Tegenover de Engelse troepen plaatsten zich de Beierse troepen van Joost, in het centrum de Franse troepen en Garde van Sander en op de linkerflank meer Franse troepen, deze onder leiding van Alexander.
Op de Franse rechterflank werden de infanterie divisies voorwaarts verplaatst, de overige divisies wachtte af wat de geallieerden zouden doen, deze bewogen ook voorwaarts en onder het genot van tromgeroffel en opbeurende deuntjes bewogen de legers naar elkaar toe. Op de Nederlandse linker flank was de cavalerie en artillerie geplaatst, deze bewogen zich langzaam voorwaarts, doel was dat deze een infanterie divisie vast zouden zetten zodat de numerieke meerderheid van de Franse troepen geneutraliseerd zou worden. De Fransen hadden infanterie en artillerie gemengd, wat ze verloren in manouvreerbaarheid hoopten ze goed te maken door een sterke defensieve lijn.De tweede fase van het geallieerde plan zou nu in gang gezet worden, Generaal Erik van Nassau-Oudekerk wou met zijn troepen een beweging naar rechts maken, hierdoor zouden meer Franse troepen buiten spel gezet worden die vervolgens de Nederlandse flanken nauwelijks zouden kunnen bedreigen dankzij de cavalerie die daar dreigend geplaatst was. Dankzij deze beweging zouden de Nederlandse troepen en Engelse troepen zich kunnen richten op de Beierse troepen en een enkele Franse divisie, met een overmacht zouden ze een deel van het leger kunnen vernietigen voordat de Fransen konden reageren vanuit hun zou defensieve opstelling.
Grijnzend van oor tot oor gaf Erik van Nassau-Oudekerk het bevel om rechts te trekken richting de Engelse bondgenoten, de orders kwamen echter niet aan. De troepen begrepen niets van de verwarde klanken die de keel van Erik van Nassau-Oudekerk verlieten en verbaasd keken ze elkaar aan. De officieren probeerden wegwijs te worden uit het compleet ongrijpbare gebrabbel van hun generaal, ze interpreteerden wat anders dan dat hij ooit bedoeld had en in plaats van een aanval naar rechts stormden de troepen naar links waar ze zich in een uitermate kwetsbare positioneerden.
In plaats van het verlengen van de Franse lijn en het buitenspel zetten van meerdere divisies waren de Nederlandse troepen nu over een lange lijn verspreid en moesten ze de volledige krachtige Franse lijn trotseren.Comte Sander de L'Heus bedacht zich geen moment en hij gaf het bevel om het vuur te openen, musketten over de hele lijn vuurden en kanonnen bulderden met tranen in de ogen keek Erik van Nassau-Oudekerk naar zijn troepen waarvan er vele levenloos ter aarde vielen. Ondanks de vele slachtoffers hielden de Nederlandse troepen stand. Op de Franse rechterflank bewogen meer troepen voorwaarts en ze openden het vuur op de Nederlandse cavalerie die een flankerende beweging wou maken, de cavaleristen liepen meerder slachtoffers op maar de schade bleef beperkt. De Beierse troepen bewogen verder richting de Engelse troepen, Joost Finck von Finckenstein gaf het bevel en honderden vuurmonden schoten op de Engelse troepen van Alex Hamilton 1st Earl of Orkney. De Engelse troepen hadden zich verschanst in en om een oude boerderij maar de muren en verschansingen waren niet voldoende en meerdere roodgekleede soldaten werden dodelijk getroffen.

Alex Hamilton 1st Earl of Orkney hield zijn troepen waar ze waren en losten een salvo richting de Beierse troepen die ook meerdere slachtoffers incasseerden maar dat leek ze niet te deren, onverstoord marcheerden ze voorwaarts. Erik van Nassau-Oudekerk maande ondertussen zijn troepen voorwaarts, hij probeerde weer enige structuur in zijn lijnen te krijgen maar een groot deel van zijn leger bevondt zich nog op grote afstand. Het plan om rechts te trekken liet hij volledig varen en een splinter dunne lijn kon gevormd worden die het gehele Franse centrum moest tegenhouden.
De Nederlandse cavalerie van Baron Abe van Hoorne vond de druk te groot worden en ze trokken zich terug om op grote afstand te hervormen.De Beierse troepen van Joost Finck von Finckenstein bewogen ondertussen verder voorwaarts, ook de gevormde Britse cavalerie op de Flank kon ze niet deren, geordende lijnen bewogen verder richting de Britse troepen, de constante mars slechts doorbroken door een kort doch dodelijk salvo voordat ze verder marcheerden.
In het centrum werd de druk opgevoerd en een meerderheid van troepen vuurde op de dunne Nederlandse lijnen die het zwaar te verduren hadden, ook Franse artillerie bleef een dodelijk vuur op de kwetsbare Nederlandse lijnen lossen maar de Nederlanders hielden stand. Met het gevaar van de Nederlandse cavalerie tijdelijk geweken kon naast de Franse infanterie ook de Franse cavalerie in stelling worden gebracht en ook deze bewogen richting de Nederlandse troepen.
Alex Hamilton 1st Earl of Orkney bracht nu ook zijn troepen voorwaarts, hij gaf een sein naar zijn cavalerie en deze stormden richting een Divisie Beierse infanterie, zonder te blinken incasseerden zij de klap   maar Engelse sabels hakten op ze in, paniek vormde zich en uit het niets braken de Beierse troepen, de Engelsen kenden geen genade en hakte een ieder neer die ze tegenkwamen. Joost Finck von Finckenstein keek verbouwereerd toe hoe een complete infanteriedivisie brak en op de vlucht sloeg.
In het centrum vochten de troepen van Erik van Nassau-Oudekerk verbitterd door, terwijl hun leider troepen aanspoorde om tempo te maken en de dunnen lijnen te ondersteunen.


Comte Sander de L'Heus, Porte-Coton voerde de druk verder op en zorgde voor een extreem efficiënt vuur dat onophoudelijk door bleef gaan. Ook gaf hij opdracht aan zijn cavalerie om aan te vallen, 2 eenheden Franse garde cavalerie stormde richting een Nederlandse infanterie eenheid, waar een normale eenheid zou breken hielden de Nederlandse infanteristen stand, ondanks de extreme hoeveelheid slachtoffers vochten ze onverbitterd door al werden ze wel langzaam teruggedreven.


Joost Finck von Finckenstein stuurden zijn cavalerie voorwaarts, hij splitste zijn cavalerie op, een enkele eenheid viel twee Engelse cavalerie eenheden aan, een andere een complete cavalerie divisie. Was het waanzin of wist Joost Finck von Finckenstein iets dat niemand anders wist? Wat het ook was als bezetenen stormde de Beierse cavalerie voorwaartse en ramden zich in de Britse troepen, angst en medeleven waren geen termen die de Beierse troepen die dag kenden, tegen deze haat en standvastigheid waren de Britse cavaleristen niet opgewassen, een eenheid brak en vluchtte van het veld terwijl de tweede werd teruggedreven. Ook de Engelse infanterie kon geen stand houden, ook daar werd een eenheid gebroken, de Beierse cavalerie hield niet in en stormde verder een tweede eenheid in die wel stand hield maar verder werd teruggedreven.Alex Hamilton 1st Earl of Orkney probeerde controle over zijn troepen te krijgen en deed alles in zijn macht om orde te behouden en het moraal te behouden maar de angst zat er goed in bij de Engelse troepen.
Erik van Nassau-Oudekerk realiseerde zich dat de infanterie divisie die vocht tegen de Franse cavalerie verloren was en hij trok een ondersteunende eenheid terug die hij het centrum in duwde, enkele minuten later werd de eenzame infanterie-eenheid uitgeroeid. Hij gaf het bevel aan zijn overige troepen om een charge uit te voeren, bajonetten werden gefixeerd en Nederlandse troepen stormden voorwaarts, de Fransen gaven een salvo en incasseerden de klap, Comte Sander de L'Heus, Porte-Coton probeerde zijn troepen een hart onder de riem te steken en riep opbeurende teksten naar zijn troepen, het bleek niet voldoende, een complete infanteriedivisie brak en verliet het veld.
Comte Sander de L'Heus, Porte-Coton was enigszins ontdaan van deze Nederlandse aanval maar hij was verre van verslagen, er waren nog meer dan genoeg reserves in het centrum. Verse Franse troepen trokken het centrum in en deze vielen de uitgeputte Nederlandse troepen aan en met ondersteuning van de Franse cavalerie werd de Nederlandse divisie verslagen.
Joost Finck von Finckenstein dreef zijn troepen verder voorwaarts en de Engelsen werden verder teruggedreven, alleen de rechter Engelse infanterie divisie hield stand en bleef terugvuren op de Beierse troepen die tot dichtbij genaderd waren.

Erik van Nassau-Oudekerk bracht een nieuwe infanterie divisie voorwaarts die eindelijk gearriveerd was, ze hadden geen tijd om af te wachten en werden direct het centrum ingestuurd, en hoe, de bebloede Franse toepen zagen de glimmende punten van de Nederlandse bajonetten op zich af komen, ze vuurden maar de Nederlanders keken niet eens weg, een kort dodelijk gevecht brak uit en de Fransen braken. Ook de Nederlandse cavalerie van Baron Abe van Hoorne kwam eindelijk voorwaarts en plaatste zich tegenover de Franse cavalerie. Erik van Nassau-Oudekerk begon langzaam weer wat grip in het centrum te krijgen, als alleen de Engelsen zouden volhouden dan was de slag nog niet verloren en was er een reëel kans op een overwinning al waren de Fransen nog lang niet verslagen.
De Engelsen onder Alex Hamilton 1st Earl of Orkney vochten verder maar de Beierse cavalerie was te krachtig, Engelse infanterie en cavalerie werd gebroken en in algehele paniek verlieten ze het veld. Alex keek angstig toe en probeerde de Beierse vloedgolf tegen te houden met een enkele divisie.Ook Comte Sander de L'Heus, Porte-Coton had het gevoel dat het erop of eronder was en hij bracht zijn laatste reserves voorwaarts, de onverschrokken garde die Lodewijk hem persoonlijk toevertrouwd had. Deze openden het vuur op de Nederlandse troepen die niet onder de indruk leken van de Franse elite.
Joost Finck von Finckenstein hergroepeerde zijn cavalerie terwijl zijn infanterie onverminderd doorvuurde op de Engelse troepen die slachtoffer na slachtoffer incasseerde.
Baron Abe van Hoorne bracht zijn cavalerie voorwaarts en bestormde de Franse Garde cavalerie, ondanks een bloedig gevecht hielden beide kanten stand, ook de infanterie van Erik van Nassau-Oudekerk raakte slaags met de garde infanterie van Comte Sander de L'Heus, Porte-Coton, beide kanten voelden zich superieur en beide kanten weigerden elkaar een centimeter grond te gunnen terwijl de slachtoffers zich opstapelden. Ook de Engelsen continueerde het vuur en zette zich schrap voor wat zou komen.
Terwijl in het centrum het gevecht onverminderd doorging realiseerden beide commandanten zich dat het uur der waarheid aangebroken was, de eerste die nog een divisie zou verliezen zou de slag verliezen en beide weigerde in te geven.
Joost Finck von Finckenstein, zette zich schrap, schraapte zijn keel en bulderde naar zijn troepen, de cavalerie begon op een rustig tempo dat steeds verder werd opgevoerd, met nog slechts een paar meters te gaan bewogen ze zich op volle snelheid en als één brulden de Beierse cavaleristen terwijl glimmende sabels voorwaarts werden gericht. Met een ongekend kabaal boorden de Beierse cavalerie zich in de Engelse infanterie van Alex Hamilton 1st Earl of Orkney, hoofden werden van rompen gescheiden en mannen werden levend verpletterd, waar Alex bekend stond om zijn standvastigheid en onverschrokken karakter, kon hetzelfde die dag niet van zijn troepen gezegd worden, algehele paniek brak uit, musketten werden neergeworpen en de hele rechterflank brak, een golf van rood geklede troepen bewoog in een paniek over het veld, op de hielen gezeten door de Beierse cavalerie die een ieder neersloeg die binnen bereik was.Met de Engelsen gebroken viel de gehele rechterflank weg, in het centrum was de spoeling te dun om ook de Beierse troepen nog te kunnen trotseren. Erik van Nassau-Oudekerk en Baron Abe van Hoorne keken elkaar doordringend aan, ze hoefden niets te zeggen, de slag was verloren.
De Nederlandse troepen trokken zich langzaam vechtend terug, de Fransen te verzwakt om de achtervolging in te zetten.

Comte Sander de L'Heus, Porte-Coton had een grote overwinning bereikt en zou weldra overladen worden met geschenken van een extatische Lodewijk die zijn porte Corton zijn persoonlijke diensten weer spoedig zou laten hervatten, dit echter met een ongeëvenaard respect van zijn soeverein.
Gelogd

borkbork

 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 1327
Re: Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017
« Reactie #1 Gepost op: november 27, 2017, 12:10:21 pm »

ziet er weer fraai uit!   ook leuk dat het een relatief onbekend conflict en periode is.
Gelogd

ErikG

 • Full Member
 • ***
 • Offline Offline
 • Berichten: 116
Re: Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017
« Reactie #2 Gepost op: november 27, 2017, 01:52:36 pm »

bedankt, dat is het zeker wat eigenlijk gek is omdat Nederland er een redelijke rol in speelt. De periodes er voor en er na is veel bekend over en veel te vinden, deze is lastiger (zeker om iets uit een niet Engels perspectief te vinden)
Gelogd

Gunbird

 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 3532
Re: Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017
« Reactie #3 Gepost op: november 27, 2017, 02:16:44 pm »

Het is mooi geschilderd en het is veel......maar wild wordt ik er niet van. Tot nu toe is elke report die je doet in essentie hetzelfde....een lange tafel. Beide kanten ramvol troepen.  Kan het niet eens een keer op een kleine tafel? Met meer tactiek dan alleen op elkaar afschuiven, want je hebt zo goed als geen manouvreerruimte? Als je het leuk vind ok, maar aan mij is dit niet meer besteed.
Gelogd

HardrivenRC

 • Newbie
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 28
Re: Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017
« Reactie #4 Gepost op: november 27, 2017, 02:32:00 pm »

Het is mooi geschilderd en het is veel......maar wild wordt ik er niet van. Tot nu toe is elke report die je doet in essentie hetzelfde....een lange tafel. Beide kanten ramvol troepen.  Kan het niet eens een keer op een kleine tafel? Met meer tactiek dan alleen op elkaar afschuiven, want je hebt zo goed als geen manouvreerruimte? Als je het leuk vind ok, maar aan mij is dit niet meer besteed.

Deze opmerking is volledig mijn mening. Ik heb zo'n beetje hetzelfde met de Napoleontische periode. 2 muren van manschappen die recht op elkaar toegaan, en laat de dobbelstenen maar beslissen... Wel mooie figuren
Gelogd

Bassvdh

 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 792
Re: Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017
« Reactie #5 Gepost op: november 27, 2017, 02:32:40 pm »

Prachtig om te zien zo'n immense veldslag! En dat alles in een zeer goede kwaliteit geschilderd is maakt het helemaal een genot voor het oog. Daarnaast erg leuk dat er een verslag geeft van de strijd, tof. Jammer dat de Nederlanders in het stof beten.  :P

borkbork

 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 1327
Re: Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017
« Reactie #6 Gepost op: november 27, 2017, 07:16:22 pm »

Het is mooi geschilderd en het is veel......maar wild wordt ik er niet van. Tot nu toe is elke report die je doet in essentie hetzelfde....een lange tafel. Beide kanten ramvol troepen.  Kan het niet eens een keer op een kleine tafel? Met meer tactiek dan alleen op elkaar afschuiven, want je hebt zo goed als geen manouvreerruimte? Als je het leuk vind ok, maar aan mij is dit niet meer besteed.


Waar heb jij last van? Je hebt ergens wel een valide punt over de manouvreerruimte, maar dat kan toch iets minder bot gebracht worden. ???
Gelogd

Gunbird

 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 3532
Re: Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017
« Reactie #7 Gepost op: november 27, 2017, 07:55:06 pm »

Het is mooi geschilderd en het is veel......maar wild wordt ik er niet van. Tot nu toe is elke report die je doet in essentie hetzelfde....een lange tafel. Beide kanten ramvol troepen.  Kan het niet eens een keer op een kleine tafel? Met meer tactiek dan alleen op elkaar afschuiven, want je hebt zo goed als geen manouvreerruimte? Als je het leuk vind ok, maar aan mij is dit niet meer besteed.


Waar heb jij last van? Je hebt ergens wel een valide punt over de manouvreerruimte, maar dat kan toch iets minder bot gebracht worden. ???

Weinig bots aan in mijn ogen, ik geef duidelijk aan waarom dit voor mij niet interessant is om naar te kijken, en dat hoef je niet met de mantel der liefde te bedekken. Hoe zou jij het dan verwoorden?
Gelogd

ErikG

 • Full Member
 • ***
 • Offline Offline
 • Berichten: 116
Re: Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017
« Reactie #8 Gepost op: november 27, 2017, 08:56:41 pm »

Een ieder oefent de hobby uit op de manier die hij/zij prettig vindt. Als ik een tafel zie met een "groot" leger dan kan ik daar intens van genieten en het "visuele spektakel" is voor mij een belangrijke motivatie en een zeer belangrijk onderdeel van mijn hobby. Er zijn een paar slagen geweest waar we teveel op de tafel hadden waardoor er te weinig manoeuvreerruimte hadden, deze keer was dat niet storend en er zijn meerdere slagen geweest waarin we voldoende konden manouvreren. Een kleinere tafel met een kleiner leger is een optie, maar niet iets waar ik zo van kan genieten als van dit. Neemt niet weg dat ook wij/ ik een kleiner spel of skirmish game erg kan waarderen, 4 keer per jaar met meerdere spelers een grote tafel met een groter leger, dan geniet ik pas echt.
gelukkig staan er op vele forums vele slagen op kleinere tafels met kleinere legers, daar is derhalve genoeg om van te genieten als je daar van houdt.

Meer manouvreerruimte is een ding en altijd welkom, de tafel is al een keer vergroot en de tafel verder vergroten zou een eerdere  stap zijn om dat element te vergroten zonder het visuele aspect te verliezen dat voor mij zo belangrijk is.

Het hele internet staat vol met velerlei activiteiten, spellen e.d. die vanuit een grote passie gedeeld worden die mij als persoon niet kunnen raken, dat is prima, ik post dit omdat ik het leuk vind in de hoop dat er anderen zijn die het tevens kunnen waarderen zonder een verplichting aan wie dan ook op te leggen om er naar te kijken.
Gelogd

Leftblank

 • Sr. Member
 • ****
 • Offline Offline
 • Berichten: 263
 • wargamer in Amsterdam
  • website Amsterdam6shooters, de club in Amsterdam-Oost
Re: Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017
« Reactie #9 Gepost op: november 27, 2017, 08:59:34 pm »

Gunbirds opmerking komt in cyberspace wat hard over. Tja.
1. Het is een leuke periode, ik heb deze legers ook, om dezelfde Oranje-boven-reden. Maar ik heb ze in 15mm vanwege manoeuvreer-ruimte.
2. Het is gewoon wel lollig om al je troepen op een tafel te gooien. Mooie massa.
3. Welke regels zijn het, Warlord Pike & Shotte? Die leiden in 28mm al snel tot falanx-achtige slagen. Maar het is mutiplayer-plezier, niks mis mee.
4. Het verslagje is een goedbedoeld fotoblogje van een enthousiaste wargamer, geen reden al te kritisch te zijn.
5. Stilistisch of fotografisch kan het vast beter. Maar welk niveau wil je halen met een verslagje van een gezellige middag met dobbelstenen en speelgoedsoldaten? 
« Laatste verandering: november 27, 2017, 09:25:48 pm door Leftblank »
Gelogd
Gameclub: Amsterdam6shooters, Roomtuintjes 233, Amsterdam (bij Muiderpoortstation). zie www.amsterdam6shooters.nl (clubsite van kerels met lol in het leven, met blogs/scenarios/nieuws/feeds)
mail: info@amsterdam6shooters.nl

"In victory, you deserve champagne, in defeat, you need it" - Napoleon

borkbork

 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 1327
Re: Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017
« Reactie #10 Gepost op: november 28, 2017, 07:50:37 am »


Weinig bots aan in mijn ogen, ik geef duidelijk aan waarom dit voor mij niet interessant is om naar te kijken, en dat hoef je niet met de mantel der liefde te bedekken. Hoe zou jij het dan verwoorden?

Dan kwam het bij mij waarschijnlijk botter over dan je bedoeld had.  Maar ik zou het zelf meer als een suggestie brengen het iets minder vol te zetten, dan als een statement van mij boeit het niks want het is te vol. Als ik iets niet boeiend vind dan reageer ik meestal niet, vandaar dat ik niet vaak reageer bij jouw knutsels  ;D ::)    En of je het nu boeiend vind of niet, Erik is vrijwel de enige hier die met enige regelmaat foto's en verslagen grote slagen post en dat moet je gewoon waarderen. Net zo goed dat ik het waardeer dat jij zoveel knutsel projecten plaatst, terwijl die lang niet altijd binnen mijn interesse gebied liggen.
Gelogd

Gunbird

 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 3532
Re: Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017
« Reactie #11 Gepost op: november 28, 2017, 09:12:49 am »


Weinig bots aan in mijn ogen, ik geef duidelijk aan waarom dit voor mij niet interessant is om naar te kijken, en dat hoef je niet met de mantel der liefde te bedekken. Hoe zou jij het dan verwoorden?

Dan kwam het bij mij waarschijnlijk botter over dan je bedoeld had.  Maar ik zou het zelf meer als een suggestie brengen het iets minder vol te zetten, dan als een statement van mij boeit het niks want het is te vol. Als ik iets niet boeiend vind dan reageer ik meestal niet, vandaar dat ik niet vaak reageer bij jouw knutsels  ;D ::)    En of je het nu boeiend vind of niet, Erik is vrijwel de enige hier die met enige regelmaat foto's en verslagen grote slagen post en dat moet je gewoon waarderen. Net zo goed dat ik het waardeer dat jij zoveel knutsel projecten plaatst, terwijl die lang niet altijd binnen mijn interesse gebied liggen.

Point taken en helemaal gelijk.
Gelogd

Ramors

 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 635
 • Er moet toch iemand de prijzenpot spekken?
Re: Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017
« Reactie #12 Gepost op: november 29, 2017, 09:02:57 am »

Leuk om te lezen en te zien.
Doet me beetje denken aan schrijfstijl van Helm; met een knipoog.
Mooie en verzorgde legers en review.

Ik weet wel dat ik nooit zulke legers ga sparen. Moet er niet aan denken om dat allemaal te moeten schilderen...al die schone frivole uniformen...zucht.

Oja, volgend gevecht gewoon weer plaatsen hoor.
Gelogd
Fantasy: Empire, Orcs 'n gobbies, Ogre's
40K: Imperial Guard, DKoK, TAU, Marines, Daemonhunters, Skitarii
FoW: Mid-war German DAK, British 8th army
Infinity: Haqqislam

ErikG

 • Full Member
 • ***
 • Offline Offline
 • Berichten: 116
Re: Veldslag Spaanse Succesie Oorlog 2017
« Reactie #13 Gepost op: november 30, 2017, 02:53:50 pm »

Goed om te horen.

Het "Oranje boven gevoel" is inderdaad voor mij een belangrijke reden geweest om deze periode boven de wat bekendere te verkiezen, leuk om het op de tafel te zetten maar ook leuk om zelf in te verdiepen want ook ik wist er nog niet heel veel vanaf toen ik begon.

Visueel vind ik het ook een mooie periode, het schilderde ook "leuk weg", ik moet wel zeggen dat het ook "sneller wegschilderd" dan napoleontisch. In alle eerlijkheid heb ik ze wel grotendeels in de kleuren van de wat bekendere eenheden geschilderd ondanks dat juist Nederland heel veel uniform/kleur variaties had maar ik hou erg van "uniforme legers" dus kon dat niet laten.....
Gelogd
Pagina's: [1]