GWhobby.net

Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Spelhobby is nu online. Registreer je op de nieuwe site!

Pagina's: [1]

Auteur Topic: Hoe moet je hosten?  (gelezen 6859 keer)

AR

 • Jr. Member
 • **
 • Offline Offline
 • Berichten: 51
 • Gewoon AR
Hoe moet je hosten?
« Gepost op: mei 18, 2013, 04:03:55 pm »

Ik doe maar eens een eerste aanzet om wat belangrijke dingen en tips neer te zetten voor nieuwe hosts.

Hosten?
Om een potje weerwolf te kunnen spelen, moet één persoon zich opofferen om de organisatie daarvan in handen te nemen: de host. Deze persoon regelt alles voor dit potje, van de regels, de fluff, mensen inschrijven, rollen verdelen en brute manieren om arme lynch- of lunchslachtoffers dood te maken. Voor elk potje is een host nodig, dus waarderen wij het altijd erg als mensen dit op zich willen nemen. Het is niet heel moeilijk, maar om de ervaring voor alle deelnemers zo plezierig mogelijk te houden, is het handig om het stappenplan en de tips in dit topic tot je te nemen.

Stappenplan pot hosten
1. Je meldt je aan bij de mod van dit forum om op de hostlist te staan. Hierop houden we alle potjes met de hosts bij en hierop kan je zien wanneer je aan de beurt bent.
2. Als het jouw beurt is om te hosten, open je een inschrijvingstopic.
3. Bedenk een thema voor jouw potje, waarmee je leuke fluff kan verzinnen waarin het potje zich afspeelt.
4. Schrijf wat openingsfluff in je inschrijvingstopic
5. Bedenk vast welke regels je wilt hanteren in jouw potje, met wat slagen om de arm voor het aantal spelers. Werk dit bij als er meer of minder spelers blijken te zijn. Bekijk ook het commentaar van de spelers op jouw regels en pas je regels zo nodig wat aan.
Geef duidelijke omschrijving van elke rol die je gebruikt. Alleen de seer, sorc, wolfsbane en een normale wolf zijn zulke normale rollen (als je de standaardregels gebruikt, zoals vermeld in De Regels) dat je daar geen omschrijving bij hoeft te geven, dat weten mensen zelf wel.
6. Bedenk op welke dagen er wordt gespeeld en wat de deadlines voor lynch/lunch zijn. Kies deadlines waarvan je weet dat je dan zelf online kan zijn.
7. Houd bij wie zich inschrijft voor jouw potje.
8. Op een gegeven moment besluit je dat de inschrijvingen stoppen en de regels definitief zijn: dan kan je het speeltopic starten.
9. Verdeel de rollen random (dobbelsteen, briefjes maken, random.org, ingewikkelde programma's schrijven of iets anders)
10. Stuur alle specials een PM met hun rol erin.
11. Het is optioneel om alle villies een PM te sturen met hun rol; vermeld altijd in het topic of je villies wel of geen PM stuurt.
12. Je kan ook een algemene PM naar alle deelnemers sturen dat de pot is begonnen; hierdoor hebben mensen sneller door dat ze moeten spelen.
13. Laat de deelnemers een leuk spelletje spelen!
14. Elke lynch verzamel je alle lynchstemmen en maak je de persoon met de meeste stemmen tegen dood en post ook de lijst van alle stemmen. Als iemand niet heeft gestemd, is dat een stem tegen zichzelf. Bij gelijke stemmen voor één of meerdere personen, komt er een revote. Dan mogen alle mensen hun stem veranderen (als mensen niets insturen, blijft de stem uit de eerste stemronde gewoon staan), de normale tijd daarvoor is een uur. Als het daarna nog steeds gelijkspel is, mag je zelf beslissen wat het beste is: een muntje gooien, een tweede revote of iets anders. Hoef je niet van te voren te zeggen wat je gaat doen.
15. Als mensen meerdere keren niet hebben gestemd, moet je ze uit het spel gooien voor inactiviteit. Standaard is 3x niet stemmen = kick; maar je kan er ook 2x van maken als je het van te voren aangeeft in de regels.
16. Bij de lunch kunnen de wolven iemand vermoorden en worden normaal gesproken alle andere special-acties uitgevoerd.
17. Bij tijdsgebrek op een avond kan je de lynch en lunch samenvoegen, geef dit dan van te voren aan. (als het niet hoeft, doe dit dan niet: mensen kunnen avondacties willen veranderen n.a.v. de resultaten van de lynch)
18. Bij alle dode mensen geef je de rol die ze hadden.
19. Schrijf fluff bij alle lynch/lunch waarin je mensen bruut of heel subtiel dood laat gaan.
20. Als één van de groepen uit het spel heeft gewonnen, geef je dat aan en kan je nog wat leuke eindfluff erbij maken.
21. Alle regels uit het stappenplan kan je beargumenteerd negeren als dat leuker is voor je pot.

Tips pot opzetten
- Laat het inschrijvingstopic niet eindeloos open staan, wachtend voor een xste inschrijving. Want in dat geval moeten mensen die zich vroeg inschreven zich soms weer uitschrijven omdat ze geen tijd meer hebben. Het is handig om van te voren een datum aan te geven waarop je het speeltopic wilt gaan starten. Vier dagen tot een week is een redelijk normale periode om een inschrijftopic open te laten staan. Maar luister ook vooral naar wat je deelnemers graag willen: vroeg starten, of nog even wachten.
- Spelers zijn vaak nogal snel op hun teentjes getrapt als ze denken dat de rollen niet leuk zijn. Luister er dus wat na, probeer wat compromissen te sluiten, maar laat je ook niet de wet voorschrijven en probeer jouw nieuwe leuke regels gewoon eens uit.
- In je eerste potje als host, is het over het algemeen verstandig niet te gek te doen met de regels. Er komt genoeg op je af in je eerste potje en dan is een foutje snel gemaakt. Doe in je tweede hostbeurt pas iets geks.
- Het is verplicht in elk geval één potje als deelnemer te hebben meegespeeld voordat je gaat hosten, anders heb je geen 'gevoel' met het spelletje.
- Ik stuur altijd eerst de PM's met de rollen en open dan pas het speeltopic zelf. Dan weet iedereen zijn/haar rol voordat ze hun eerste post maken, dat maakt het allemaal net wat zuiverder.
- Stel je foruminstellingen zo in dat al je PMs die je verstuurt standaard in je outbox belanden, zodat je altijd terug kan kijken wat je gestuurd hebt. Ga daarvoor naar: Mijn berichten -> Voorkeuren -> Verander instellinen -> Sla standaard een persoonlijk bericht op in mijn postvak uit. -> Dat vakje aanvinken.

Tips voor tijdens de pot
- Bemoei je niet met het spel. Nooit. Niet. Die leuke opmerking waar je een grapje tegenaan kan gooien, die persoon die de regels niet heeft gelezen (gebeurt héél vaak) corrigeren, etc. Niet doen. Jij staat boven het spel, je weet alles en een korte opmerking van jou kan het spel behoorlijk beïnvloeden. Laat de mensen het spel zelf spelen.
De enige uitzonderingen zijn directe vragen aan jou als host: die kan je over het algemeen wel beantwoorden.
- Zeg zooit wie inactief is en wie niet, wie wel/niet heeft gestemd halverwege de pot, of dat jij iemand hebt aangespoord om actief te worden. Hier is veel informatie uit af te leiden voor de spelers dat niet de bedoeling is.
- Je belangrijkste taak is het posten van de lynch en lunch. Probeer die altijd op tijd te doen! Liever een lynch die even snel is neergezet zonder fluff dan dat we er twee uur op moeten wachten met fluff. Dat zijn irritante vertragingen waarin de pot dood ligt.
- Kondig altijd aan als het tijdstip van een lynch of lunch verandert. Veranderen naar latere tijdstippen kan altijd zonder problemen, maar een verandering naar voren moet in de regel 24 uur van te voren aangekondigd worden zodat mensen tijd genoeg hebben om dat te lezen en erop te reageren. Anders plannen mensen vlak voor de deadline nog iets te doen en er dan achter te komen dat dat al te laat is.
- Geef geen hints in je fluff. Dus niet zeggen dat die persoon met die gekke naam (wat te herleiden is naar de fluff van AR) iemand heeft beschermd, omdat je dan weet dat ik de sorc ben. Enige uitzondering is als je wilt dat mensen door hebben dat bijv. de sorc de hap heeft geblokkeerd, dan kan je in algemene termen iets over de sorc schrijven die iets heel goed deed.
- Hou voor jezelf goed bij hoe de rollen zijn verdeeld en wie er dood en wie nog in leven zijn. Maak een excel-bestandje of schrijf de rolverdeling op zo'n mooi geel plakbriefje op je beeldscherm. Controleer voor je iemand dood verklaart of je de seer zijn seering teruggeeft, 3 keer of je de rol van die persoon wel goed onthouden hebt. Controleer het daarna nog een keer. Het zou niet de eerste keer zijn dat de host zijn eigen rolverdeling verkeerd onthoudt ;)
- Houd in de deelnemerslijst in de openingspost bij wie er dood zijn. Streep de namen door of kleur ze rood of iets dergelijks, en vermeld hun rol erbij. Zo kunnen de spelers snel en duidelijk zien welke spelers en rollen er nog in het spel zitten.


Ik hoop dat hiermee alle nieuwe hosts beter weten wat ze wel en niet moeten doen, om het spel voor iedereen leuker te maken. Je hoeft je niet overal aan te houden als je daar een leuke reden voor hebt en bewust dingen overtreden, maar dit is over het algemeen wel de veiligste manier om een pot te hosten.

Suggesties/correcties zijn altijd welkom.
« Laatste verandering: augustus 01, 2013, 01:58:14 pm door AR »
Gelogd
Citaat van: Pingwin
Ja, werewolf gaat voor een villie om de combinatie van de wolf vinden én de rest overtuigen dat je gelijk hebt.

Inquisitor Constantine

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 15185
 • Like a whisper...
Re: Hoe moet je hosten?
« Reactie #1 Gepost op: mei 18, 2013, 04:25:20 pm »

Leuk initiatief.  :)

2 opmerkingen::

1. Speciale rollen: soms moet de bane wat uitleg. In de huidige pot helpt de bescherming bijvoorbeeld maar één keer, niet meerdere keren.

2. Eindeloos openhouden van de inschrijvingen: kies gewoon een startdatum en een minimum aantal spelers.
Gelogd
Yeah, what I've felt, what I've known
Sick and tired, I stand alone
Could you be there
'Cause I'm the one who waits for you
Or are you unforgiven too?

Mir

 • Moderator
 • Hero Member
 • ****
 • Offline Offline
 • Berichten: 1458
 • Moderator offtopic, werewolf
  • Facebook: Jaap Hoeve
Re: Hoe moet je hosten?
« Reactie #2 Gepost op: mei 18, 2013, 04:42:19 pm »

Heel goed idee!

2. Eindeloos openhouden van de inschrijvingen: kies gewoon een startdatum en een minimum aantal spelers.

Ik zou dat aan de host zelf laten. Als de host hoopt of verwacht dat er meer spelers komen, mag hij wachten. Een goeie host houdt ook rekening met wat de spelers willen. Als die allemaal willen starten, dan beter starten.

Ter aanvulling twee belangrijke tips:
- Hou voor jezelf goed bij hoe de rollen zijn verdeed en wie er dood en wie nog in leven zijn. Maak een excel-bestandje of schrijf de rolverdeling op zo'n mooi geel plakbriefje op je beeldscherm. Controleer voor je iemand dood verklaart of je de seer zijn seering teruggeeft, 3 keer of je de rol van die persoon wel goed onthouden hebt. Controleer het daarna nog een keer. Het zou niet de eerste keer zijn dat de host zijn eigen rolverdeling verkeerd onthoudt ::)
- Hou in de deelnemerslijst in de openingspost bij wie er dood zijn. Streep de namen door of kleur ze rood of iets dergelijks, en vermeld hun naam erbij. Zo kunnen de spelers snel en duidelijk zien welke rollen er nog in het spel zitten.
« Laatste verandering: mei 18, 2013, 04:49:33 pm door Mir »
Gelogd
Every problem has an expiry date.
- African proverb

"Logic gets you from A to B. Imagination takes you anywhere."
- Albert Einstein

Het is zo simpel

horizon

 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 1104
 • Destiny Eternity Infinity
Re: Hoe moet je hosten?
« Reactie #3 Gepost op: mei 19, 2013, 08:09:48 am »

Goed bezig. :)
Gelogd
Light at the Horizon

"Freedom is the right of all sentient beings."
- Optimus Prime

AR

 • Jr. Member
 • **
 • Offline Offline
 • Berichten: 51
 • Gewoon AR
Re: Hoe moet je hosten?
« Reactie #4 Gepost op: mei 21, 2013, 09:55:36 pm »

Bedankt voor de suggesties, ik heb ze verwerkt.
Gelogd
Citaat van: Pingwin
Ja, werewolf gaat voor een villie om de combinatie van de wolf vinden én de rest overtuigen dat je gelijk hebt.

horizon

 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 1104
 • Destiny Eternity Infinity
Re: Hoe moet je hosten?
« Reactie #5 Gepost op: mei 22, 2013, 08:59:08 pm »

Trouwens, deze regels:
Citaat
10. Stuur alle specials een PM met hun rol erin.
11. Het is optioneel om alle villies een PM te sturen met hun rol; vermeld altijd in het topic of je villies wel of geen PM stuurt.
Doen me denken aan dit potje:
http://www.gwhobby.net/forum/index.php?topic=2773.0

Hoewel het forum niet alles toont blijft dat een geweldig potje om na te lezen.
Gelogd
Light at the Horizon

"Freedom is the right of all sentient beings."
- Optimus Prime
Pagina's: [1]